Over

Wie is AnyMotion?

Ik ben Marald Bes

Geboren in 1975 in gelderland maar op jonge leeftijd verhuisd naar en opgegroeid in de randstad.
Ik zou mijzelf willen omschrijven als autodidact creatieveling met een passie voor (verre) reizen, fotografie, films en muziek.

Verleden

Dankzij mijn vader die jarenlang in de audiovisuele sector werkte, kwam ik al op zeer jonge leeftijd in aanraking met camera’s, beeldschermen, projectoren en computers.

Van kleins af aan heb ik velen uren doorgebracht op computers zoals een Sinclair ZX81SpectrumMSX en natuurlijk ook de Commodore 64. Eerst om spellen te spelen maar later ook om te leren programmeren door eindeloze lange “listings” over te tikken uit voornamelijk duitse computerbladen.

Ik heb mijzelf daarmee de basis van programmeren aangeleerd, welke nu nog van toepassing is op mijn werk. Met mijn computer inbellen naar een bbs (bulletin board system) was de voorloper van internet voor mij en dankzij Koala Paint (C64) en Calamus (ST) had mijn eerste kennismaking met grafisch ontwerp op computers.

Ook muziek maken, op piano en synths, is al vele jaren een hobby van mij.
Op jonge leeftijd heb ik van wat oudere en betaalbare appartuur een homestudio met 4 sporen recorder, mixer, effecten en synthesizers opgebouwd. Een Atari ST met een van de eerste sequencers Cubase zette mij tot de eerste stappen in muziekproductie.

Opleiding

Met een technische opleiding afgerond aan de MTS te Leiden kwam ik als stage terecht op de technische dienst van Sony Professional. Hier kwam ik in contact met professionele audio en video apparatuur. Gestart met de reparatie van broadcast apparatuur ben ik later gaan werken op de system integrations afdeling waar ik kon helpen met de bouw voor de net gestartte zender RTL Veronique (later RTL 4) en TV 10. 

Reizen

Na mijn opleiding besloot ik in 1996 eerst een jaar te gaan backpacken rond de wereld. Gestart vanuit London, naar Singapore voor 1,5 week en dan richting Australie waar ik meerdere maanden gereisd heb en een tijd bij Sony Professional in Sydney kon werken. Via Nieuw Zeeland kwam ik terecht in Fiji, wat nog steeds het verste weg van Nederland is wat ik ooit ben geweest. Na een tijdje op Fiji te hebben gezeten, ben ik doorgevlogen naar Los Angeles waar ik mijn laatste weken van mijn wereldreis heb doorgebracht.

Terug in Nederland

Bij mijn terugkeer in Nederland ben ik als AV technicus in de verhuur gaan werken bij de Nederlandse Film en Geluidsdienst. Na enige tijd kon ik naar de afdeling faciliteiten om hier als geluidsman en later ook video editor aan de slag te gaan. Hier heb ik een hoop ervaring kunnen opdoen met het filmen en monteren voor televisie & bedrijven.

Tijdens mijn werk bij de NFGD heb ik mij verder kunnen ontwikkelen en ook multimedia (director & DVD) authoring en camerawerk aan mijn werkzaamhed toegevoegd.

In 2001 was ik toe aan iets nieuws en ben ik verhuisd naar Zeeland en aan een nieuw avontuur begonnen bij een multimedia bedrijf in Zierikzee. Hier heb ik mij naast websites ook verdiept in grafisch vormgeven (Illustrator, Photoshop) en animatie en programmeren in flash. 

Zeeland was mij iets te rustig en heb ik een jaar later weer verruild voor de randstad waarbij ik bij startup AVnew terechtkwam. Naast editen, geluid en camerawerk voor allerlei soort producties van commercials tot documentaires, werkte ik ook aan interactieve websites en applicaties en begeleidde ik nieuwe werknemers en stagaires.

Eigen bedrijf

In januari 2005 was het tijd voor de volgende grote stap en
heb ik mijzelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam AnyMotion.

De eerste jaren hield ik me naast videomontage bezig met grafisch ontwerp, dtp en webdesign. Het ontwikkelen van interactieve applicaties zoals narrowcasting, touchscreens and spelletjes werd een vast deel van mijn werk. Dankzij een aantal nieuwe klanten kon ik mijn portfolio gaan uitbreiden met fotografie en video opnames. 

Vanaf 2013/2014 ben ik technisch een aantal projecten op freelance basis gaan begeleiden en kwam ook virtual reality op mijn pad. Hierdoor ben ik mijzelf verder gaan verdiepen in de techniek en toepassing van virtual reality en software zoals een 3D game engine (Unity 3D), en heb ik inmiddels aan een aantal VR en AR projecten mogen werken. Ook heb ik de programmeertaal C# aangeleerd zodat ik Unity ook meermalen kon inzetten voor het ontwikkeling van interactieve applicaties zoals spelletjes en infozuilen.

Heden

Inmiddels richt ik mij voornamelijk op de creatie en bewerken van video en foto maar doe ook wat seo / sea en website werk voor bestaande klanten. Tegelijkertijd werk ik ook aan een aantal persoonlijke virtual reality projecten en ontwerp van tijd tot tijd nog een logo of brochure.

Als ZZP-er verhuur ik mijzelf ook regelmatig als editor, cameraman, technisch support, programmeur, webconsultant, creative producer of adviseur.

De combinatie van al deze werkzaamheden brengt een hoop variatie met zich mee en geeft mij de kans om met talentvolle en inspirerende mensen te werken.

Denk ik je dat ik jou kan helpen met filmen, fotografie, advies of technisch support,
neem dan contact met mij op.