Over

AnyMotion

AnyMotion - Marald Bes

Geboren in 1975 en opgegroeid in de randstad. Ik zou mijzelf willen omschrijven als technische creatieveling met een passie voor (verre) reizen, fotografie, films en muziek.

Dankzij mijn vader die jarenlang bij Sony en andere audiovisuele bedrijven werkte, kwam ik al op zeer jonge leeftijd in aanraking met camera’s, beeldschermen, projectoren en computers.

Van kleins af aan heb ik velen uren doorgebracht op computers zoals een Sinclair ZX81Spectrum en natuurlijk ook de Commodore 64. Ik heb mijzelf daarmee de basis van programmeren aangeleerd, welke nu nog van toepassing is op mijn werk. Ook muziek maken en opnemen, spelen op piano,synths en een beetje gitaar is al vele jaren een geliefde bezigheid van mij. Als tiener heb ik van oudere en goedkope appartuur een homestudio met 4 sporen recorder, mixer, effecten en synthesizers opgebouwd. Een Atari ST met een van de eerste sequencers Cubase zette mij tot de eerste stappen in muziekproductie en creatief werken met de computer.

Opleiding

Met een technische opleiding afgerond aan de MTS te Leiden kwam ik als stage terecht op de technische dienst van Sony Professional. Hier kwam ik in contact met professionele audio en video apparatuur. Gestart met de reparatie van broadcast apparatuur ben ik later gaan werken op de system integrations afdeling waar ik kon helpen met de bouw voor de net gestartte zender RTL Veronique (later RTL 4) en TV 10. 

Reizen

Na mijn opleiding besloot ik in 1996 eerst een jaar te gaan backpacken rond de wereld voordat ik ging starten met full time werk. Begonnen in London, naar Singapore en dan richting Australie waar ik meerdere maanden gereisd heb en een tijd bij Sony Professional in Sydney kon werken. Via Nieuw Zeeland kwam ik terecht in Fiji, wat nog steeds het verste weg van Nederland is wat ik ooit ben geweest. Uiteindelijk ben ik doorgevlogen naar Los Angeles waar mijn reis eindigde en ik weer terug naar NL ging.

Terug in Nederland starten met werk

Bij mijn terugkeer in Nederland ben ik als AV technicus in de verhuur gaan werken bij de Nederlandse Film en Geluidsdienst. Na enige tijd kon ik naar de afdeling faciliteiten om hier als geluidsman en later ook video editor aan de slag te gaan. Hier heb ik een hoop ervaring kunnen opdoen met het filmen en monteren voor televisie & bedrijven.

Tijdens mijn werk bij de NFGD heb ik mij verder kunnen ontwikkelen en ook multimedia (director & DVD) authoring en camerawerk aan mijn werkzaamhed toegevoegd.

In 2001 was ik toe aan iets nieuws en ben ik verhuisd naar Zeeland en aan een nieuw avontuur begonnen bij een multimedia bedrijf in Zierikzee. Hier heb ik mij naast websites ook verdiept in grafisch vormgeven (Illustrator, Photoshop) en animatie en programmeren in flash. 

Zeeland was mij iets te rustig en dus ben ik een jaar later weer terug gegaan naar de randstad waarbij ik bij AVnew terechtkwam. Naast editen, geluid en camerawerk voor allerlei soort producties van commercials tot documentaires, werkte ik ook aan interactieve websites en applicaties en begeleidde ik nieuwe werknemers en stagaires.

Eigen bedrijf starten

In januari 2005 was het tijd voor de volgende grote stap en
heb ik mijzelf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam AnyMotion.

De eerste jaren hield ik me naast videomontage bezig met grafisch ontwerp, dtp en webdesign. Het ontwikkelen van interactieve applicaties zoals narrowcasting, touchscreens and spelletjes werd een vast deel van mijn werk. Dankzij een aantal nieuwe klanten kon ik mijn portfolio gaan uitbreiden met fotografie en video opnames.

Vanaf 2013/2014 ben ik technisch een aantal projecten op freelance basis gaan begeleiden en kwam virtual reality op mijn pad. Door dit werk ben ik mijzelf gaan verdiepen in de techniek en toepassing van virtual reality en de 3D game engine Unity 3D.
Inmiddels aan een aantal VR en AR projecten mogen werken. Ook heb ik de programmeertaal C# geleerd zodat ik Unity naast VR ook goed kan inzetten voor het ontwikkeling van interactieve applicaties zoals spelletjes, touchscreens en narrowcasting.

Heden

Inmiddels richt ik mij voornamelijk op de creatie en bewerken van video en foto maar doe ook wat seo / sea en website werk voor bestaande klanten. Tegelijkertijd werk ik ook aan een aantal persoonlijke virtual reality projecten en ontwerp van tijd tot tijd nog een logo of brochure.

Als ZZP-er verhuur ik mijzelf regelmatig als editor, cameraman, meercamera regie en schakelen, technisch support, creative producer of adviseur.

De combinatie van al deze werkzaamheden brengt een hoop variatie met zich mee en geeft mij de kans om met talentvolle en inspirerende mensen te werken aan super leuke en creatieve projecten, hetgeen het leukst aan mijn werk is.