Een jaren 80 / 90 geinspireerde virtual reality geluidsstudio

Read english the blog post about the development

Een project dat startte als een kleine test of ik een audio mixer in Virtual Reality kon maken is inmiddels uitgegroeid tot een volledige simulatie van een jaren 80 / 90 opname studio. 

Virtual reality applicatie

In deze Virtual reality applicatie kun je ja favoriete nummers mixen op de legendarische AMS NEVE VR console en een Studer 827 multitrack die exact werken zoals ze in de echte wereld ook doen. (op de klank na natuurlijk).

Ieder onderdeel van het mengpaneel is op basis van handleidingen, foto’s en video materiaal zo goed mogelijk nagemaakt op grootte, kleur en functie.

Soundengine

Om het mixen en de geluidsprocessing mogelijk te maken is complete soundengine ontwikkeld in Uity3D, zodat men nu 24 sporen muziek kan mixen, pannen, equaliser kan toepassen, een compressor kan gebruiken, sturen naar subgroepen en aux kanelen, en metering heeft op ieder kanaal.

Muziek om te mixen wordt op dit moment geladen via de remote van de studer. Hier kan men stems (losse kanalen) van bekende of eigen nummers inladen in wav of mp3 formaat. Zodra alle kanalen zijn geladen kan met met de afstandbediening door de muziek spoelen zoals normaal met een bandrecorder werkt. Druk op play en 1 tot maximaal 24 sporen muziek zullen door het console gaan en is live te mixen. Bijvoorbeeld bohemian rhapsody of the police,

De laatste ontwikkelingen voor de soundengine zijn het mogelijk maken om je mix ook gelijk weer op te nemen. Zodra dit er in zit, is de basis voor afmixen compleet en kan er gekeken worden of opnames in VR ook tot de mogelijkheid behoren.

Filmpje

Het bovenstaande filmpje geeft een beetje weer wat mogelijk is. Alhoewel dit filmpje vrij in het begin is gemaakt. Inmiddels is de studio een stuk omvangrijker en is er veel meer mogelijk zoals op onderstaande screenshots te zien is.

Een nieuw filmpje zal snel worden toegevoegd aan deze pagina zodat duidelijker is waar de applicatie zich nu bevindt.

Huidige stand

De applicatie is ontwikkeld op de HTC Vive, maar om meer mensen de applicatie aan te kunnen bieden wordt deze nu omgebouwd zodat deze ook op de Oculus Rift zal werken. Tegelijkertijd wordt de applicatie nu in een nieuwere versie van Unity3D ontwikkeld, wat veel performance verbeteringen met zich mee brengt en ruimte over laat voor meer functies in de applicatie.

Wellicht is zelfs een versie op de standalone headset Oculus Quest of Valve Index ook een optie.

In ontwikkeling

Dit applicatie is op dit moment nog niet direct verkrijgbaar aangezien deze nog niet ver genoeg af is om in de markt te zetten.

Gesprekken zijn er met opleidingsinstituten en studio’s om te kijken of de applicatie ter educatie en training ingezet kan worden.

Test in virtual reality met wat bekende muziek op de multitrack (opgenomen maart 2018)

Screenshot gallerij

Korte videos VR Sound Engineer

Lampjes test van de virtuele Neve VR console. Alles moet kunnen oplichten zoals dat ook met de echte mengtafel kan.

Kort trailer filmpje wat er zoal mogelijk is in de VR applicatie.

Mogelijk logo van de virtuale studio

et maken van de applicatie in Unity3D

#recordingstudio #analogstudio #midirecording #homestudio #oculus #htc #vive #quest #oculusquest #audiosoftware #engineer #soundengineer #virtualreality #unity3d #audiosubsystem #reverb #tapedeck #multitrackrecording #multitrackrecorder #vintage #audioequipment #mixing #desk #VUmeter #audiomonitoring #potmeter #analogmetering #multitrack